Ana içeriğe atla

ALGOL Programlama Dili (GAMM)

ALGOL, yüksek düzey bir programlama dilidir. Adı ALGOritmic Language 'den gelmektedir.
ALGOL evrensel bir programlama dili yaratmak için yapılan çalışmalar sonucu doğmuştur. Amerika ve Avrupa'da hızla gelişen bilgisayar bilimi sonucunda tasarlanmış birçok programlama dili vardı. Özellikle Amerikan tekelinde kalmak istemeyen Avrupalı bilim insanları da programlama dilleri üzerinde çalışmalar yapmaktaydılar. GAMM (Almanca'da Uygulamalı Matematik ve Mekanik Örgütü'nün kısa adı) her makine üstünde çalışabilen evrensel bir programlama dili üzerinde çalışıyordu. Amerika Birleşik Devletlerinin GAMM 'ı ikna etmesiyle Avrupa ve Amerika evrensel bir programlama dili üstünde çalışmaya karar verdiler. 1958'de 27 Mayıs'dan 1 Haziran'a kadar Zürih'de yapılan toplantıda evrensel bir programlama dili üstünde çalıştılar. Toplantı sonunda ALGOL 58 adıyla ilk ALGOL doğmuş oldu. Aslında toplantı sonunda programlama dilinden çok bir taslağı çıkmıştı. Amerikalı ve Avrupalı bilim insanlarının birçok konuda yeni fikirler üretmelerine rağmen, toplantılar bazı zamanlar anlamsız tartışmalarla geçiyordu. (Küsüratlı sayılar için nokta mı (Amerikan yöntemi) yoksa virgül mü (Avrupalı yöntemi) kullanılacak gibi.) Toplantı sonunda evrensel bir programlama dili için bir umut doğmuş da olsa ALGOL 58 pek kullanılan bir dil olmadı. Özellikle FORTRAN 'ın IBM tarafından çıkarılmış olması ve IBM 'in kendi diline ağırlık vermesi ve Amerikan Ordusunun kendi programlama dilini tercih etmesi de bunu etkiledi. ALGOL 58 Avrupalı yaratıcıları tarafından da sahiplenilmedi.
İkinci toplantı 1960'da Paris'de oldu. 1958'deki toplantının aksine bu seferki bir hafta sürdü. Fakat bu bir haftada büyük gelişmeler kaydedildi. John Backus ve Peter Naur tarafından yaratılan BNF (Backus-Naur form) toplantının en önemli olaylarından biriydi. İkinci toplantının ardından ALGOL 60 beklenen etkiyi yapmadı. Ne Amerika'da ne de Avrupa'da geniş kitlelere ulaşabildi. Bunun en büyük sebeperinden bir tanesi o zamanki programcıların ALGOL 'u biraz fazla karışık bulmalarıydı. Özellikle dilin daha kolay anlaşılması için çıkmış olan BNF onlar için tam bir karmaşaydı. Büyük bilgisayar firmalarının (IBM vb.) da ALGOL 'u desteklememesi sonucu bu programlama dili geniş kitlelere hiç ulaşamadı.
Her ne kadar geniş kitlelere ulaşamamış da olsa evrensel bir programlama dili yaratmaya çalışan ALGOL : PL/I, SIMULA 67, ALGOL 68, C, Pascal, Ada, C++ ve Java gibi dillerin atası sayılabilir. Ayrıca BNF formatının çıkması, ayrıştırma teorisinin şekillenmesi, derleyici tasarımı gibi alanlarda yapılan çalışmalarla ALGOL bilgisayar bilimine büyük katkılar sağlamıştır.
ALGOL 60 (İngilizce: ALGOrithmic Language; Türkçe: Algoritmik Dil), ALGOL bilgisayar programlama dilleri ailesinin bir üyesidir. BCPL, B, Pascal, Simula, C ve diğer birçok programlama dilinin öncülüdür. ALGOL 58, kod bloklarını ve onları sınırlayan begin (başlangıç) ve end (bitiş) çiftlerini tanıttı. ALGOL 60,sözcüksel kapsamı ile iç içe geçen işlev (nested function) tanımları uygulayan ilk dil oldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).

Str To Hex Converter (Hex To String)

Hızlıca String türündeki verinizi Hexadecimal yada Hexadecimal türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca hexadacimal veriye çevirebileceğiniz gibi, hexadacimal bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Hex Hex To Str Temizle Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).

Programcı Nedir?

 Bazen yazılım geliştiricisi , yazılım mühendisi , programcı veya kodlayıcı olarak da adlandırılan bilgisayar programcısı , genellikle daha büyük bilgisayar yazılımları için bilgisayar programları oluşturan kişidir. Programcı, bilgisayara belirli bir programlama dili sağlayarak bilgisayar yazılımı veya uygulamaları yazan/oluşturan kişidir. Çoğu programcı, Yapılandırılmış Sorgu Dili (SQL), Perl, Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML), bütün programlama dilleri arasında, yapılandırılmış veri değişimini kolaylaştıran bir metin biçimi JSON, HTML, C, C++ ve Java gibi birçok programlama dili ve platformunda kapsamlı bilgi işlem ve kodlama deneyimine sahiptir. Bir programcının en sık kullandığı bilgisayar dili (örneğin, Assembly , C , C++ , C# , JavaScript , Lisp , Python , Java , vb.) yukarıda belirtilen terimlerin önüne eklenebilir. Web programlama dilleriyle çalışan bazı kişiler , başlıklarının önüne web de koyabilir . Tarih İngiliz kontes ve matematikçi Ada Lovelace , Ekim 1842'de Ch...